ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΕΞΕΛΙΞΗ

     Το βόλλεϋ σήμερα είναι ένα από τα πιο θεαματικά ομαδικά αθλήματα ιδιαίτερα δε όταν διεξάγεται μεταξύ ομάδων υψηλού επιπέδου.  Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα"ευγενές"  άθλημα καθώς οι αντίπαλες ομάδες δεν έρχονται σε καμία φάση του παιχνιδιού σε επαφή. Πάντοτε προσέλκυε ευρύ κοινό και τα πρωταθλήματά του είχαν και έχουν πάντα υψηλή θεαματικότητα.

    Άραγε όμως πόσοι από εμάς τους θεατές αλλά και τους παίκτες γνωρίζουμε ποιά είναι η ιστορία του και πόσο πίσω στο χρόνο φτάνει η γέννησή του;

    Ας πάμε λοιπόν πίσω στο χρόνο...

    Τα παιχνίδια με την μπάλα ήταν γνωστά και πολύ δημοφιλή ήδη από τους αρχαίους χρόνους,  ιδιαίτερα μάλιστα ανάμεσα στις νέες γυναίκες όπως μαρτυρούν απεικονίσεις τέτοιων παιχνιδιών σε ρωμαϊκά ψηφιδωτά. 

    Το βόλλεϋ όμως "γεννήθηκε" και απέκτησε το χαρακτήρα αθλήματος στα τέλη του 19ου αιώνα (χειμώνας του 1985) στις Η.Π.Α από τον Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να οργανώσει ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης για τους παίκτες του μπέιζμπολ, του ράγκμπι και του μπάσκετμπολ έστησε ένα δίχτυ του τέννις με το ύψος του φιλέ στα 1,98 μ και οι παίκτες ανά 6-7 σε κάθε πλευρά του φιλέ έπρεπε να να πετάνε τη μπάλα του μπάσκετ πάνω από αυτό. Λίγο αργότερα  το 1896 στο Χόλιουκ ο πρώτος αγώνας του νέου αθλήματος μπροστά σε κοινό με ομάδες 5 ατόμων η καθεμία και αρχηγούς τον δήμαρχο της πόλης η μία και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής η άλλη ήταν γεγονός!

   Από τις Η.Π.Α. το βόλλεϋ εξάπλωθηκε και στις γειτονικές χώρες (Κούβα, Μεξικό, Βραζιλία, Ααργεντινή) αλλά και στην Ασία (κίνα, Βιρμανία κ.α.) όπου είχε σημαντική θέση στους Πανασιατικούς Αγώνες. Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου από Αμερικανούς στρατιώτες. Και ενώ στην Αγγλία δεν προσέλκυσε ιδιαίτερο κοινό στη Γαλλί έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές κυριως ανάμεσα στη νεολαία και μάλιστα άρχισε να παίζεται και σε ανοικτούς χώρους ενώ το 1938 ξεκίνησαν τα πρώτα πρωταθλήματα.

  Στην πρώην Σοβιετική Ένωση παίζεται ήδη από το 1919 σημειώνοντας πάντοτε μεγάλες επιτυχίες στα διάφορα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά και αργότερα στους ολυμπιακούς αγώνες, ενώ στην Πολωνία, απ΄ όπου εξαπλώθηκε και στις άλλες χώρες της Βαλτικής, παίζεται ήδη από το 1920 και το 1923 τυπώθηκαν οι πρώτοι κανόνες του παιχνιδιού. Στους Ολυμπιακούς του βερολίνου το 1936 αν και δεν είχε ακόμα συμπεριληφθεί στα ολυμπιακά αθλήματα ανανεώθηκαν από την ΔΟΕ οι κανόνες παιδιάς, θεσμοθετήθηκε το μετρικό σύστημα και ορίστηκε το ύψος του φιλέ στα 2,24μ για τους άνδρες και στα 2,24  για τις γυναίκες.

  Η πρώτη Ομοσπονδία βόλλεϋ για άνδρες ιδρύθηκε στηνΤσεχοσλοβακία το 1924 και για γυναίκες το 1931, ενώ το 1947 ιδρύεται από 14 χώρες η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλλεϋ (FIVB) η οποία θεσμοθέτησε ενιαίους διεθνείς κανόνες και το 1963 ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πετοσφαίρισης (CEV).

  Οι πρώτες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις ήταν  το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών  και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών  που διεξήχθησαν το 1948 στη Ρώμη και στην Πράγα αντίστοιχα. Όμως η σημαντικότερη χρονιά για το άθλημα ήταν το 1964 όταν εντάχθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

  Από το 2000 ισχύουν νέοι κανόνες που το έκαναν πιο γρήγορο και κατά συνέπεια και πολύ πιο θεαματικό.

  Στην Ελλάδα οι πρώτες ομάδες δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1910-1920 στη Θεσσαλονίκη (ΧΑΝΘ) και στη  Σμύρνη (ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ). Όμως ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ με το γυμναστή του Αναστάσιο Λευκαδίτη έκανε το άθλημα γνωστό στη χώρα ενώ  πήρε και το πρώτο πρωτάθλημα Ανδρών το 1936!

  Μέχρι και το 1970 όταν και ιδρύθηκε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (ΕΟΠΕ) τα πρωταθλήματα τα διοργάνωνε ο ΣΕΓΑΣ.

   Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ είναι τέταρτη ομάδα σε τίτλους στην Ελλάδα στο βόλλεϋ Ανδρών έχοντας κατακτήσει 6 Πρωταθλήματα, ενώ επίσης έχει κατακτήσει στις Γυναίκες 2 Πρωταθλήματα Ελλάδος  και 1 Κύπελλο, καθώς και 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στις Νεάνιδες.

  

  

 

 

   

    

 

   

 

Νέα

Όλα τα νέα

Γεγονότα

contact

Το τηλέφωνο επικοινωνίας για

τις ακαδημίες του

Πανελληνίου είναι 210 88 34 408 - 210 82 39 021.

Ώρες επικοινωνίας από τις

09:00-19:00 εκτός Σαββάτου

και Κυριακής.

Κεντρικά γραφεία:

210 88 46 081 - 210 82 33 720 Fax: 210 82 15 601

Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος 1891

Πνευματικά Δικαιώματα Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος © 2017. Mε επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
κατασκευή ιστοσελίδων | προώθηση ιστοσελίδων: ClickMedia