Ιστορικά στοιχεία Αθλήματος

        Tο Τζούντο είναι  δημιουργία ενός ανθρώπου, του Τζίγκορο Κάνο (1860-1938). Ο Κάνο, χαρακτηριστικό δείγμα της «νέας Ιαπωνίας» σπούδασε λογοτεχνία, πολιτικές επιστήμες, οικονομία και ξένες γλώσσες, όμως επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη δημιουργία ενός συστήματος γύμνασης που θα συνδύαζε τις αξίες του Δυτικού κόσμου με την παράδοση και τα ιδεώδη του κλασσικού Ιάπωνα πολεμιστή. Καρπός της προσπάθειάς του ήταν το Τζούντο, το οποίο στηρίχτηκε βασικά σε δύο κλασσικές σχολές άοπλης μάχης, τις Τέντζιν Σίνγιο Ρίου (Tenjin Shinyo Ryu) και Κίτο Ρίου (Kito Ryu). Ήδη από την αρχή ο Κάνο –ο οποίος υπήρξε και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής– προσπάθησε να κάνει το Τζούντο Ολυμπιακό αγώνισμα, κάτι που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 1964. Έκτοτε, το Τζούντο παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο με διασπορά μεγαλύτερη ακόμα και από αυτήν του ποδοσφαίρου.
 
Το Τζούντο είναι μια μορφή πάλης που περιλαμβάνει ρίψεις, ακινητοποιήσεις και εξαρθρώσεις, τόσο από όρθια στάση όσο και στο έδαφος. Η βάση του είναι το ρητό του Κάνο «Μέγιστης αποτελεσματικότητας χρήση της ισχύος», δηλαδή το πώς μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας τους φυσικούς μοχλούς του σώματος να έχει πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του – τόσο στα τατάμι (στρώματα) όπου γίνεται η εξάσκηση και οι αγώνες, όσο και σε μια κατάσταση αυτοάμυνας. Παρά τις θεαματικές του τεχνικές, το Τζούντο μπορεί να είναι ένα από τα ασφαλέστερα αθλήματα και η ολοκληρωμένη του προπονητική θεωρία και πρακτική το κάνουν ιδανική άσκηση και για παιδιά. Αν και η σημερινή του μορφή δίνει περισσότερο βάρος στην (πρωτ)αθλητική του διάσταση, το «κλασσικό» Τζούντο του Ινστιτούτου Κόντοκαν που ίδρυσε ο ίδιος ο Κάνο, περιλαμβάνει εκπαίδευση και σε κάτα (φόρμες) και μάλιστα απέναντι τόσο σε άοπλες όσο και σε ένοπλες επιθέσεις.
 
        Το Τζούντο είναι πραγματικά μια τέχνη/άθλημα για όλους. Οι νεώτεροι μπορούν να διοχετεύσουν εκεί όλη τους την ενεργητικότητα, ενώ οι μεγαλύτεροι να το δουν ως ένα σωματικό «σκάκι» με άφθονες δυνατότητες στρατηγικής και ανάπτυξης.
Το Τζούντο, ο δρόμος της ευγένειας, θεωρείται η καταλληλότερη άσκηση για μικρές ηλικίες  αφού σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στη Γαλλία, οι τεχνικές του είναι κοντά στην παιδική ψυχολογία. Εντελώς ακίνδυνο βοηθάει στην τόνωση της συγκέντρωσης, της αυτοπεποίθησης και της πειθαρχίας.

Νέα

Όλα τα νέα

Γεγονότα

 • Πρόεδρος- Δάσκαλος!

  Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας και Ολυμπιονίκης του Judo κος Χάρης Παπαϊωάννου, προπονεί τα παιδιά του Συλλόγου και μοιράζεται μαζί τους τις γνώσεις και την εμπειρία του!

  Φωτογραφίες

 • Αποτελέσματα: 7ο Κύπελλο Τζούντο Πέτρας

  ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
  Βουλπασιν Νικη. Κ Α' +69
  Μπανταλακ Δημητρης Π Α' -50
  Παπαγιαννακη Αλεξανδρα Κ Β' -48
  Καψουρος Μαριος. Π Β ' -50
  Κουκλενκο Αλεξανδρος ΤΖ Β' -30
  (Περισσότερα) 

 • Σπουδαία διάκριση για το Τζούντο του Π.Γ.Σ.

  Για ακόμα μία φορά οι αθλητές μας στο Τζούντο ξεχώρισαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

  Δύο κορίτσια η Γεωργαρα Δώρα και η Παπαγιαννάκη Αλεξάνδρα πήραν στις κατηγορίες τους ασημένια μετάλλια, ενώ ο Καψούρος Μάριος αναδείχθηκε 3ος στην Ελλάδα, χάλκινο μετάλλιο, στα -50κ παίδων β στο ολυμπιακό άθλημα του judo.

  Αναλυτικά:
  Ασημένιο Μετάλλιο
  Γεωργαρα Δώρα. -33. Κ Β'
  Παπαγιαννάκη Αλεξάνδρα -48. Κ Β'
  Χάλκινο Μετάλλιο
  Καψούρος Μάριος -50 Π Β'
  5η Θέση
  Γεωργαρας Γιάννης -46 Π Β '
  Μπλιθικιωτης Λευτερης -38 Π Α'
  7η Θέση
  Τραχανάς Απόστολος -42 Π Β'

  Photo

Όλα τα γεγονότα

contact

Το τηλέφωνο επικοινωνίας για

τις ακαδημίες του

Πανελληνίου είναι 210 88 34 408 - 210 82 39 021.

Ώρες επικοινωνίας από τις

09:00-19:00 εκτός Σαββάτου

και Κυριακής.

Κεντρικά γραφεία:

210 88 46 081 - 210 82 33 720 Fax: 210 82 15 601

Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος 1891

Πνευματικά Δικαιώματα Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος © 2014. Mε επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
κατασκευή ιστοσελίδων | προώθηση ιστοσελίδων: ClickMedia