Ιστορικά Στοιχεία Αθλήματος

Εάν μιλάμε για μπάσκετ στην Ελλάδα ο Πανελλήνιος είναι η ζωντανή ιστορία του…..
 
Η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου ιδρύθηκε το 1929 και υπήρξε μια από τις πρώτες ελληνικές ομάδες που συνέβαλλαν στη δημιουργία του εθνικού πρωταθλήματος και στην ανάδειξη και προώθηση της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα. Κατέκτησε το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Ελλάδος. Έδρα της ομάδας υπήρξε έως το 2010 το Κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου στην Κυψέλη. Την αγωνιστική περίοδο 2010-11 η αγωνιστική έδρα της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Πανελληνίου ήταν το Χαλκιοπούλειο γυμναστήριο της Λαμίας.
 
Το πρώτο πρωτάθλημα του 1929
Το 1929 χρονιά που ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης ο Πανελλήνιος κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα και αντίπαλες ομάδες ήταν ο Εθνικός Αθηνών, οι Νέοι Βύρωνος, η ΧΑΝ, η ΑΕΚ, η Σχολή Ευελπίδων και ο Πανιώνιος. Την ομάδα συγκροτούσαν οι αθλητές Χρ. Σβωλόπουλος, Δ. Σιδηρόπουλος, Ευαγγελινός, Σφήκας, Σπυριδάκης, Αλ. Σιδηρόπουλος, Συμεωνίδης και Σκέπερς. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Νίκος Νησιώτης ο οποίος αποτέλεσε δάσκαλο για τους επόμενους αθλητές και προπονητές εφαρμόζοντας μεθόδους και τακτικές που χρησιμοποιούνταν στο Αμερικάνικο μπάσκετ. 
 
Η καταξίωση έως το 1940
Μετά από σπουδαία δουλειά στα τμήματα υποδομής του συλλόγου ο Πανελλήνιος (μετά την τετραετή διακοπή του πρωταθλήματος 1930-1934) κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα το 1935 και εν συνεχεία να κατακτήσει αλλά 2 πρωταθλήματα το 1939 και το 1940. Ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας ήταν οι Σβωλόπουλος, ο Συμεωνίδης, ο Πανταζόπουλος, ο Σκυλογιάννης, ο Φλώρος, ο Κωστόπουλος, ο Ελευθερουδάκης, ο Νάσλας και ο Λεβαντίνος.
 
1946 - 1952
Από το 1946 έως το 1952 ο Πανελλήνιος ήταν από τους διακριθέντες του ελληνικού πρωταθλήματος αναδεικνύοντας σημαντικούς καλαθοσφαιριστές με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το 1950 και το 1951 αναδείχθηκε δεύτερος στο πρωτάθλημα. Το 1952 η Εθνική Ελλάδος καλαθοσφαίρισης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες και βασιζόταν σε 5 αθλητές του Πανελληνίου που ήταν και τα μέλη της Χρυσής Πεντάδας.
 
1953 Η Χρυσή Πεντάδα
Το 1953 ο Πανελλήνιος παρουσίασε στο πρωτάθλημα μια ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο με επιδόσεις πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα. Συνήθιζε να κερδίζει τους αγώνες σημειώνοντας μεγάλες διαφορές πόντων μην αφήνοντας καμιά ευκαιρία για να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της. Η ανυπαρξία ευρωπαϊκών διοργανώσεων στέρησε την ευκαιρία από την ομάδα αυτή να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό τίτλο. Οι βασικοί παίκτες της ομάδας που αποκαλούνταν η Χρυσή Πεντάδα ήταν οι Θέμης Χολέβας, Παναγιώτης Μανιάς, Κώστας Παπαδήμας, Μίμης Στεφανίδης, Αριστείδης Ρουμπάνης. Την ομάδα συμπλήρωναν οι Νομικός, Κωστόπουλος, Μπουρνέλος, Γ. Ρουμπάνης, Σακέλης, Ξένος, Ζαγοραίος, Τσιφλάκος και Αναγνωστόπουλος.
 
1955 Το πρωτάθλημα των ρεκόρ
Το 1954 ο Πανελλήνιος περιορίστηκε στη 2η θέση. Το 1955 ο Αντώνης Χρηστέας εντάσσεται στην ομάδα του Πανελληνίου και αναδεικνύεται σε μεγάλο σκόρερ με συνέπεια η συνεργασία του με την ήδη αξιόλογη ομάδα του Πανελληνίου να οδηγήσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Πανελλήνιος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος αήττητος με μέσο όρο πόντων τους 84, που αποτελούν ένα ασύλληπτο ρεκόρ για την εποχή εκείνη. 
 
1957 Το πρωτάθλημα με μπαράζ
Το 1957 μετά από ισοβαθμία του Πανελληνίου και του Ολυμπιακού το πρωτάθλημα κρίθηκε μετά από συγκλονιστικό αγώνα μπαράζ που διεξήχθη στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Πανελλήνιος αν και αγωνίστηκε χωρίς τους τραυματίες Ρουμπάνη και Μανιά κατόρθωσε να επικρατήσει με 62-60 και να στεφθεί πρωταθλητής. Αγωνίστηκαν οι Χολέβας, Παπαδήμας, Στεφανίδης, Χρηστέας, Μαυρολέων, Σακκέλης, Μόσχος. Το 1958 και το 1960 αναδείχθηκε τρίτος. Με τη δύση της μεγάλης αυτής ομάδας ξεκίνησαν να διοργανώνονται οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις, γεγονός που στέρησε από τον Πανελλήνιο την ευκαιρία να διεκδικήσει κάποια ευρωπαϊκή διάκριση.
 
1963 - 1986
Το 1963 ο Πανελλήνιος ανέλαβε την πρωτοβουλία για να συσταθεί η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με σκοπό να αντικαταστήσει το ΣΕΓΑΣ και να αναλάβει τη διεξαγωγή και τη δημιουργία του εθνικού πρωταθλήματος. Αγωνιζόμενος στην Α΄Εθνική ο Πανελλήνιος αγωνίστηκε σε 622 αγώνες, σημειώνοντας 285 νίκες και 337 ήττες. Πέτυχε 38.974 πόντους, δέχθηκε 39.834 και συγκέντρωσε 770 βαθμούς. Αθλητές που διακρίθηκαν το διάστημα αυτό ήταν οι Γκούμας, Τσάνταλης, Γκιούσμας, Λέκκας, Μαραγκός, Χαϊκάλης, Παπαχριστόπουλος, Λιβανός, Μάλλαχ, Τσαπραλής, Σταμάτης, Βλαβάκης, Γιαννόπουλος, Κοκορόγιαννης.
 
 
1970 - 1978 Η εποχή των μεγάλων σκόρερ
Ο Πανελλήνιος κατάφερε να αναδειχθεί τρίτος το 1970 και το 1978. Το διάστημα αυτό στις τάξεις του είχε δυο μεγάλους Έλληνες σκόρερ. Αυτοί ήταν ο Βασίλης Γκούμας που αναδείχθηκε 5 φορές πρώτος σκόρερ Ελλάδας (1970, 1974, 1975, 1977) και ο Παράσχος Τσάνταλης το 1971. Στις 28 Μαρτίου του 1971 ο Παράσχος Τσάνταλης σημείωσε ρεκόρ πόντων στην καριέρα του σκοράροντας 73 πόντους. Αυτή η συγκομιδή πόντων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και η μεγαλύτερη έως τότε.
 
 
1985 Πρωταθλητής εφήβων
Η σημαντική δουλειά που διεξαγόταν στα τμήματα υποδομής του Πανελληνίου δικαιώθηκε με την κατάκτηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Εφήβων το 1985. Ο προπονητής Ηλίας Βλαβάκης οδήγησε στον τίτλο την ομάδα που απαρτιζόταν από τους Ζαφειρόπουλο, Μπέσιλα, Ντάκουρη, Κατσίμπα, Αθανασιάδη, Μελετίδη, Χρυσανθόπουλο, Α. Νίκα, Π. Νίκα, Τσούμα, Βοσνάκη, Παρασκευόπουλο και Πετρόπουλο.
 
 
1987 Φιναλίστ κυπέλλου Ελλάδος
Το 1986 η ομάδα του Πανελληνίου υποβιβάστηκε, όμως δείγμα της συσπείρωσης της ήταν η συμμετοχή της στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος το 1987 και η επιστροφή της στην Α΄ Εθνική την ίδια χρονιά. Κορυφαίος της ομάδας ήταν ο Άλπερτ Μάλλαχ, Γιαννόπουλος, Ντάκουρης, Σταμάτης, Τσέκος, Πανδρακλάκης, Κατσίμπας, Τσαπραλής, Κοκορόγιαννης και Ζαφειρόπουλος. Προπονητής ήταν ο Νίκος Παύλου. Στον τελικό κυπέλλου δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον ισχυρό Άρη.
 
 
1988 - 1999 Τα πέτρινα χρόνια
Το 1988 ο Πανελλήνιος υποβιβάστηκε και πάλι και από τότε ακολούθησε μια πτωτική πορεία στις μικρότερες κατηγορίες χωρίς να μπορεί η ομάδα να ξαναβρεθεί σε πορεία διακρίσεων. Χρειάστηκε να ανανεωθεί πλήρως το τμήμα μπάσκετ αθλητικά και διοικητικά για να μπορέσει να υπάρξει ανασυγκρότηση.
 
 
1999 - 2004 Άνοδος των κατηγοριών
Το 1999 με προπονητή το Μάνο Μανουσέλη ξεκινά η επιστροφή από τη Γ΄ Εθνική στην Α1΄. Παίκτες όπως οι: Απόστολος Κουτρούλιας, Γιώργος Κούμουλος, Ανδρέας Γλυνιαδάκης και οι προπονητές: Κώστας Φλεβαράκης, Νίκος Παύλου και Κώστας Διαμαντόπουλος ήταν ορισμένοι από τους συντελεστές την πενταετία αυτή. Η ομάδα που κατάφερε την άνοδο στην Α1 ήταν οι Π. Δρελιώζης, Δ. Κορώνης, Μ. Υφαντής, Η. Τσόπης, Μ. Κράλιεβιτς, Λ. Κανελλόπουλος, Δ. Τζιάλλας, Α. Τσαμάτος, Ε. Μόρφης, Ν. Κρίτσαλος, Τ. Κανταρτζής, Γ. Λημνιάτης, Γ. Σακελλαρίου και Γ. Μποζίκας και προπονητής και πάλι ο Μάνος Μανουσέλης.
 
 
2005 - 2010 Επαναφορά και σταθερότητα στην Α1
Μετά την επιστροφή του στην Α1 ο Πανελλήνιος χωρίς να καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σταθεροποίησε τις επιδόσεις του καθώς τερμάτισε στην 4η θέση της κανονικής περιόδου το 2008 ενώ βρέθηκε στην 5η θέση το 2006, 2007, 2009. Μέσα από πολλές αλλαγές παικτών και προπονητών ο Πανελλήνιος αποτέλεσε ένα αξιόλογο αντίπαλο για τις κορυφαίες ομάδες ελληνικού πρωταθλήματος ενώ συμμετείχε αξιοπρεπώς στο ULEB Cup. Ο Αντονι Γκράντι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 2008 και το 2009.
 
 
2010 Φάιναλ φορ EuroCup
Το 2010 ο Πανελλήνιος αγωνίστηκε στο final 4 του EuroCup επίτευγμα που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας μετά την επιστροφή της στην Α1. Με προπονητή τον Ηλία Ζούρο και διακριθέντες τους Σμιθ, Βουγιούκα, Μπλάκνεϊ ο Πανελλήνιος πέρασε επιτυχημένα τις τρεις φάσεις προκριματικών εκ των οποίων οι δυο ήταν μέσα από ομίλους. Στο δεύτερο προκριματικό αναδείχθηκε πρώτος στον όμιλο με 4 νίκες και 2 ήττες, ενώ στο επόμενο γύρο αναδείχθηκε δεύτερος στον όμιλο με 4 νίκες και 2 ήττες. Στο φάιναλ φορ τερμάτισε 4ος αφού ηττήθηκε από την μετέπειτα τροπαιούχο Βαλένθια και εν συνεχεία από την Μπιλμπάο οι οποίες αγωνίζονταν εντός των συνόρων τους.
 
 
2011-2012-2013-2014….
Την περίοδο 2012-13 αγωνίστηκε στην Α΄ΕΣΚΑ, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α1 της περιόδου 2011-12.
Την περίοδο 2013-14 αγωνίζεται στην Β΄ΕΣΚΑ με προπονητή τον Βασίλη Γιάνναρη.
 
 
ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
6 Πρωταθλήματα Ελλάδος:  (1929, 1939, 1940, 1953, 1955, 1957)  
Φιναλίστ Κύπελλο Ελλάδας: (1987)
2Πρωταθλήματα Α2: (1987, 2004)
1 Πρωτάθλημα Εφήβων: (1985)
 
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
·  Μίσσας Πανταζόπουλος
·  Θέμης Χολέβας
·  Παναγιώτης Μανιάς
·  Κώστας Παπαδήμας
·  Μίμης Στεφανίδης
·  Αριστείδης Ρουμπάνης
·  Αντώνης Χρηστέας
·  Γιώργος Μόσχος
·  Βασίλης Γκούμας
·  Παράσχος Τσάνταλης
·    Άλμπερτ Μάλλαχ
·  Γιώργος Λιμνιάτης
·  Μιχάλης Πελεκάνος
·  Άντονι Γκράντι
·  Νταμίρ Μουλαομέροβιτς
 

Νέα

Όλα τα νέα

Γεγονότα

 • Μία αποτελεσματική χρονιά του τμήματος μπάσκετ

  Οι αγώνες μπαράζ μεταξύ των επιλαχόντων ομάδων τελείωσαν με την ανδρική ομάδα μπάσκετ του Πανελληνίου Γ.Σ να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση.

  Η άνοδος της παιδικής ομάδας στην Α' κατηγορια είχε ως αποτέλεσμα την προσέλευση στον Σύλλογο πολλών μπασκετμπολιστών που θέλουν να ενταχθούν στο δυναμικό του Πανελληνίου.

  Οι προπονήσεις όλων των τμημάτων θα συνεχιστούν ´εως το τέλος Ιουνίου. Στις προπονήσεις θα δοκιμαστούν και οι επιθυμούντες να ενταχθούν στις ομάδες.

  Οι αρμόδιοι προπονητές θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους με τους επιλεγέντες υποψηφίους στην Διοίκηση του Πανελληνίου, η οποία είναι η μόνη αρμόδια για την διαπραγμάτευση με τις διοικήσεις άλλων ομάδων καθώς και με τους γονείς.

   

 • Η ανδρική ομάδα μπάσκετ διεκδικεί την άνοδο!

  Υστερα από την πολύ καλή πορεία της παιδικής ομάδας, την χρονιά που πέρασε, που είχε σαν αποτέλεσμα την ανάδειξή της σε πρωταθλήτρια και την άνοδό της σε ανώτερη κατηγορία, το τμήμα Μπάσκετ, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι και η ανδρική ομάδα του Συλλόγου, διεκδικεί την άνοδό της στην ανώτερη κατηγορία.

  Το τμήμα Μπάσκετ, συνεχίζοντας την παράδοση του ΠΓΣ στην ανάδειξη ταλέντων, αποφάσισε, σε συνεργασία των προπονητών της ανδρικής ομάδας κ. Κ. Ρέππα και παιδικής/εφηβικής Γ. Κεφάλα καθώς και του εφόρου του τμήματος, την ενίσχυση της ανδρικής ομάδας στα playoff, εκτός από τους ήδη χρησιμοποιηθέντες από την εφηβική ομάδα Ραφαήλ Κουρουπού και Γεράσιμου Λέκκα, να ενσωματώσει από την παιδική ομάδα τον Τ. Δημητρόγλου και Ι. Νικολαράκο.

  Για όλους τους πιό πάνω λόγους, σας προσκαλούμε την Τρίτη 9.5.2017, στις 22.00, στο γήπεδο Μετς στο Παγκράτι, ενάντια στη Νίκη Αθηνών.
  Η παρουσία σας θα βοηθήσει τους παίκτες μας στην επίτευξη και αυτού του στόχου.
  Πιστεύουμε στο τέλος του αγώνα να ακουστεί για μία ακόμη φορά η ιαχή ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ.

 • Μπάσκετ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Γ.Σ. – ΠΑΟ ΔΑΦΝΗ

  ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  Δ΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄ΦΑΣΗ

  Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 και ώρα 21.30

  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Γ.Σ. – ΠΑΟ ΔΑΦΝΗ

Όλα τα γεγονότα

contact

Το τηλέφωνο επικοινωνίας για

τις ακαδημίες του

Πανελληνίου είναι 210 88 34 408 - 210 82 39 021.

Ώρες επικοινωνίας από τις

09:00-19:00 εκτός Σαββάτου

και Κυριακής.

Κεντρικά γραφεία:

210 88 46 081 - 210 82 33 720 Fax: 210 82 15 601

Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος 1891

Πνευματικά Δικαιώματα Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος © 2014. Mε επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
κατασκευή ιστοσελίδων | προώθηση ιστοσελίδων: ClickMedia